Start Lokala företag Lokala föreningar Kyrkor Missionshus Evenemang Kulturladan Styrelse Kontakt Länkar

Recept på La-kaka/Kvarnkaka


200 gram jäst.
2 liter vätska (1l. vatten + 1 l. mjölk) Vi har använt riktig ”kobärsa” med all grädde kvar.
250 gr margarin. (smält förstås)
2 dl mörk sirap.
2 dl strösocker.
(byt sedan till degkroken i assistenten)
1-2 nävar grovmalet (råg?).
2 liter rågsikt.
1 liter special vetemjöl. (för att vara säker på att det ska jäsa och bli bra)
3 liter vetemjöl från Ölseruds kvarn. (vete odlat hos Thörner)
2-4 msk salt. (ska strös i sist)
Gör inte degen för hård. (=för mycket mjöl) Då blir den svår att baka ut.
Låt degen jäsa i oljad bunke.
Stjälp upp på bakbord och knåda.
Forma till avlång limpa. Dela i 12 delar.
Varje 12;e del (Sonia kallar dem ÄMNEN) ska jäsas en stund under duk.
Kavla ut till ca 30-40cm diameter (på pappskiva, lätt mjölad)
Låt jäsa en stund.
Picka ordentligt med kakepick. (pickar du för lite blir det pitabröd, ”balongbröd”)
Skjuts in i ugnen! Rätta knycken ska det va! Plattan i ugnen bör hålla 250-300gr
Ta ut och vänd när den jäst upp lite.
Skjuts in igen!
Ta ut. Ät och njut. Sture vill ha dem varma med smör och sirap.
PS. glöm inte elda på sidorna, sk lysved.